I 2019 har jeg kjøpt en brukt Brother KH940 strikkemaskin med ribbapparat og farge veksler. Jeg har alt for mange idéer i hode og er veldig utålmodig å se prosjektene ferdig. Maskinen skal da hjelpe til og ta en del av den kjedelige arbeidet. Det var i hvert fall planen 😉
Men når du nå tenker en elektronisk maskin gjør jobben for deg, da tar du helt feil. Første forsøke viser, at det er ikke så lett som man tror, men etterhvert ble jeg mer og mer venn med min maskin 🙂
Tiden går siden jeg fikk strikkemaskinen og jeg prøver og feiler i forskjellige teknikker og garne. Sikker ikke veldig overraskende at jeg liker best å strikke norske mønster og dobbelt jaquard. Jeg har strikker med Alv (700m/100g) og Huldra (420m/100g) fra Hillesvåg som egner seg perfekt til dobbelt jaquard, men også Fabel (410m/100g) fra Drops er veldig godt å strikke med i denne teknikk, men selvfølgelig veldig avhengig av det du vil lage. Sandnes SISU og tynn merino (350m/100g) er fint for vanlig mønsterstrikk men ikke egnet til jacquard, da er de for tykk. Jeg prøver også Rauma Finull som er også 350m/100g men som er helt på grensen å strikke med en finstrikker. I tillegg oppdager jeg at det er en forskjell mellom nøste og spole garn og også mellom forskjellige farger kan det vare en forskjell. Da er det baren prøver seg fram.
Minisjal
Akkurat veldig modern er disse små sjal som jeg nå har strikket i kjempe koselig Cashwool Merino fra Italia, som minner sterkt på Cashmere.
Sjalene strikkes i plattier teknikk med to forskjellige men matchende farger. Fargene vises hver for seg på rett og vrangsiden. Ved å bytte trådene i midten av sjalet blir sjalene mer «spennende» uten å virke urolig.
Har du lyst på en super mykt og lett sjal? så kan du bestille de i flere farge kombinasjoner til 400 NOK per stykk inkludert frakt.
Badedrakt i 50. talls stil
badedrakt fra 50 taler
Gave til brudepar
Etter inspirasjon fra Sidsel Hoivik lagde jeg «Grått i Telemark» til tysk brudepar. BrudeparET bor i München og også der bruker man kofte til drakt og så syns jeg passer det fint med en veldig spesiell og personlig norsk kofte til de to.
Koftene ble strikket i tidløs grå/hvit med broderiet som skaper liv. Blomsterne gir farge i hverdagen, halve åttebladrsrose ble brodert som sol som skal skinne for brudeparet og hjerte skal ikke mangle som står for kjærligheten mellom de to.
Knappene ble håndlagt av gullsmed Jørgen Sando fra Rjukan. Vi brukte gammelt gullsmykke til det.
Koftene, som brudeparet tok på seg på bryllupsdagen, ga denne to klemmen som vi ikke kunne gir personlig på grunn av korona.
Brudekofte
genser med kort arm
Genser med Rådyr
mitt første genser med rundfelling strikket på strikkemaskin. Utgangspunkt til genseren er et gamal Sandnes Garn mønster som jeg beregner og tegner etter mitt mål på nytt i Designaknit. Rundfelling blir strikket i 6 mønster rapporter og i 2 dele, hver gang over 1 arm og en del fra bolen.
Rundfelling på maskin
Shirt med på strikket kort arm
Nå blir det sommer også her i Norge og det er på tide med litt sommerstrikk.
Enkelt og greit å strikke er disse kort ermet genser, enten nedenfra og opp i et stykke eller på tvers.
Shirt med kort arm
Rauma Finull
I det siste ble det litt strikk i Rauma sitt Finull garn. Vakker garn å strikke med og å har på seg og ikke minst utrolig masse fine farger.
Rauma Finull
«oppskrift til nybegynner»
Jeg syns det er viktig at man få noen gang in i mellom også som nybegynner en positiv opplevelse. Det var grunnen hvorfor jeg ville vise med hvor enkelt muligheter og kunnskap man kan strikke en genser og kjole til barn.
Du behøver ikke vrangbordapparat for å strikke de. Genser er en enkelt firkant med falsk vrangbord og kjolen strikkes nedenfra og opp, før du må felle til liv, strikker du noen omgang med kontrast garn og så henger maskene opp på mindre antall nåler igjen.
har du lyst å strikke det, men vet ikke hvordan, da send en melding og jeg skal hjelpe deg med det.
bra for nybegynner
Hettegenser til barnebarn
Barnebarnet likte godt min Kvite Kyrkjer pilegimsgenser og ønsket seg en nesten like. Hun tegner genseren og ønsket i tillegg hette. Da var det bare å sette i gang. Hette har jeg strikket separat. 4 omgang glattstrikk, så 10 omgang 2-1 ribb og resten i glattstrikk med rund kante bak. Etterpå satt jeg hette nedenfor på innsiden av ribb igjen på maskinen og strikket 4 omgang glattstrikk til belegg. Så ble den sydd på med maskesting først på utsiden og så på innsiden for å skule sømmen.
Genser i Alv
Jeg ville prøve hvor bred en genser strikket i Alv fra Hillesvåg blir når jeg bruke hele mine 200 nåler.
Genseren ble strikket med SP 4** og ble 56 cm bred 😉
en 375 g lett og varm genser
Norske Ikoner
Mange av dere kjenne disse gamle strikkemønster. Kanskje du har en genser eller kofte med en av disse mønster. Men kjenner du også historien? Vet du hvor gamal de mønster egentlig er og hvor de kommer fra?
De fleste vet sikkert ikke så mye om det og derfor har jeg strikket disse bilder og henget de opp i en lang gang fra Skirva Fjellkyrkje. De skal vare dekorasjon men også fortelle om den store kulturelle norske arven.
Genser
Slik se det ut når genseren kommer rett fra maskinen. 4 deler som ble satt sammen på toppen med vrangbord til hals. Deretter begynner den egentlige oppgaven, å sy alt sammen.
Genseren er strikket i Alv garn som gir en lett men veldig varm genser. jeg utnytter hele bredden med 200 nåler til denne genser.
Maskeprøve SP3:
40m x 40 omg = 10cm
Vrangbord er strikket i SP1
Genseren veier 300g
Drager til min søster
Min søster elsker drager så må hun få en drager genser. Motivet har jeg funnet som broderi mønster på Pinterest og endret den til strikkemønster.
Genser er strikket i Flora fra Drops. Maskeprøve: SP 6
uni: 29 M x 40 R = 10cm
2 farge: 31 M x 40R =10cm
Så oppdaget jeg at det er bedre å strikke med 1-2 SP mer i mønsterstrikk for å få en jevn bredde av strikkeplagg.
Genser til høye har jeg strikket først i Rauma Lammeull garn, men den ble alt for små. I tillegg er den alt for hard, da jeg strikket den med for lite SP. Men jeg syns det er artig å se hvordan mønster forandrer seg når man skifter farge og/eller garn.
Jakke i petit mandarin
Med denne jakken prøver jeg noe nytt, jeg strikker tuk mønster og med bomull garn.
Tuk mønsteret blir mye bredere en glattstrikk og jakken «vris» med akkurat dette mønsteret mot venstre.
Taillen strikker jeg i glattstrikk for å utnytte forskjellen i maskeprøven mellom glattstrikk og tuk. Slik blir den litt smalere der.
Maskeprøve: SP7
tuk: 26m = 10cm
bare rett: 29m = 10cm
Tinnsjøen kofte
Her har jeg brukt en gamal mønster jeg har funnet på net og strikket den i forskjellige varianter men alle i Sandnes SISU garn.
Denne gangen har jeg strikket i forskjellige spenninger i ensfarget og mønster delene. Og jeg oppdager en gang til at det er nyttig med en større maskeprøve begge i mønsterstrikk og ensfarget for å få den riktige mål med antall masker og omgang, slik at våre beregninger stemmer til slut og plagg blir som det skal.
Maskeprøve:
SP 10 i ensfarget: 29 m x 36 omg = 10 cm
SP 8 i mønsterstrikk: 29 m x 33 omg = 10 cm
Vevmønster top
Denne toppen er strikket i petit mandarin og jeg ble ikke helt fornøyd med passformen. Jeg vet ikke om maskeprøve var for lite, jeg har beregner den feil, eller om jeg hadde feil forestilling om hvordan det skal ser ut når jeg tok den på. Men jeg syns det blir for kort og bredd for meg. I tillegg blir jeg ikke veldig glad med garnet. Vevmønster var noe helt annerledes, som man må beregne ut av en stor maskeprøve, fordi den blir mye bredere en glattstrikk. Så det var en forsøk, men sannsynligvis ikke en til 😉
Seleskjørt og kjoler
Etter jeg har strikker 2 kofter i PT5 sport fra Rauma hadde jeg nok garn til for å prøver meg med et seleskjørt. Jeg liker de veldig godt og med enkle mønsterborder gikk det kjempe fint.
I løpe av tiden har jeg strikket flere kjoler til små barn, syns det er gøy.
kjole til små barn
Skjørt med langjakke
Ei tysk vennene ønsket seg en skjørt med langjakke med motivet jeg har strikket i «Solidaritet» med flomrammet område ved Ahr i Tyskland.
Hun var veldig engasjert i å hjelpe folk som har mistet alt. Luen med dette mønsteret skulle vise folk at de ikke er glemt. Så da må en ja bare strikke en slik set. Jeg bruker norsk ull fra Hillesvåg.
Sovepose til baby
Babyteppe er en variant, en soverpose noe helt annerledes. her er barnet trygt og varm og med åpninger på baksiden kan man fiksere barn også i bilsete uten at man må tar av posen.
Sovepose til Baby
Til barn
Er ikke det bare gøy å strikke små plagg til barn?
Jeg syns det og det finnes så mange forskjellige motiver man kan bruker, til jakke, kofte og bukser.
til barn
til vinter
Norske vinter er kald og das trengs litt varmere klær, votter, skjerf og sjal. Også her er det fint med gamle norske mønster men også å strikk i tuk.
til vinter
Norsk mønsterstrikk
Siden jeg kom til Norge i 2015 har denne store norske strikkearven imponert meg.
Igjen og igjen har jeg strikket genser, jakke og bukse med de gamle norske mønster.
litt mer rart
en kan strikke på maskin. Noen gang oppdager jeg noe og må bare prøve å strikke det. ikke alltid en gang til, men det er gøy å prøver seg.
litt rart
restestrikk
mange små rester blir til babyteppe. Med hjelp av DK er det ganske bra mulig å beregne forbruk av garn. Da gjelder det bare å finne fram et passe mønster og sett i gang.
– sett sammen 250g rester av same type garn
– tegne et omtrent mønster i DK
– beregn hvor mye garn du bruker for f.eks å strikke en stripe
Ikke alltid det fungerer helt perfekt men jeg syns teppene ble helt fint.
et teppe veier omtrent 250g og er 55x75cm stor