Håndstrikk

spesielle emner

få en spesial plass

Industriarvgenser     –      Pilegrims strikk

Tvebånd strikk

En gamal teknik jeg ble oppmerksom på gjennom en tysk veninne. Jeg googlet litt etter en bok hun ønsket seg å få fra Norge. Så fant jeg boken på Nasjonalbiblioteket, slik jeg kunne bla gjennom og etterpå bestellte den til venninne.
Men da var jeg allerede hekter og «måtte» bare prøve det. Man finner til og med på Garnstudio sitt nettside videos hvordan man strikker denne teknikken. Og jeg var helt imponert over hva folk 200 år siden har funnet ut for å få votter ender tykkere og varmere.

Da man hele tiden snu tråden oppstår en helt spesiell mønster på innsiden.

votter strikket i tofarget tvebånd strikk
innsiden til venstre
utsiden til høyre

Stabburgenser

Stabburgenser er mitt siste design. Jeg  er helt forelsket i de gamle Stabbur som står rund om kring på nesten hver gård her i Tinn. Jeg syns de har fortjent at en genser ble strikket med denne motivet. Jeg har strikket genser i den for meg så typiske norske rundfellingen og i Hulderull garn. Det er et naturlig og kortreist garn fra Tinn og hva kunne passe bedre til denne genseren?

Stabburgenser
Stabburgenser, bilde tatt foran en av de gamle stabbur i Tinn museum Rjukan

Kystpilegrimsgenser

Smøla pilegrimssenter har spurt etter innspill til en ny kystpilegrimsgenser og inviterte til konkurranse. De var hva de har skrevet på Facebook dagen de offentliggjorde vinneren 🙂

Idag er det ei stor glede å ha kåra vinnaren av konkurransen KYSTPILEGRIMGENSAREN!
Det vart Ingrid Wiens.
For ein flott gensar ho har designa!
Vi lot oss også berøre av historia bak:(gjengitt etter tillatelse)
«Jeg er en tysk kvinne som har bodd i Norge side 2015.
I 2014 gikk jeg på en lang pilegrimstur fra Tyskland til Santiago de Compostela i Spania. Etter at jeg kom til Norge har jeg brukt tiden og kunnskapen om strikking for å bearbeide det jeg opplevde på pilegrimsveien min. Jeg har „designet“ og strikket to kofter med ulike „pilegrimsmotiver“ som har vært typisk for min vei. Likevel er jeg fortsatt ikke „ferdig“ med å bearbeide mine opplevelser.
Kanskje du stusser over mitt design navn „uperfekt.no“. Jeg vokste opp i Tyskland med et  stort press om å være så perfekt som mulig. Gjennom min pilegrimsvandring opplevde jeg en stor glede i å vandre iden, i mine øyner „uperfekte“, naturen, hvor alt fikk lov å vokse uten at mennesker ordner opp i det. Det var det jeg ville ønsker meg for oss menneske også. På same måte er håndarbeid aldri helt likt og perfekte. Derfor syns jeg „uperfekt.no» passer „perfekt“ til meg 🙂«

Kystpilegrimsgenser dame og herre modell

For å designe genseren måtte jeg først forstå Kystpilegrimsleden i seg selv. Hvordan fungerer det egentlig? går man som på andere Pilegrimsleden langs kysten? Men nei, slik er ikke det. Båtfolk komm langs med kysten til Trondheim og besøker på veien ditt enkelte Nøkkelsteder/kirker på land. I mitt forståelse ligger dermed Pilegrimsleden mellom bølgene i havet og den bølgete landskapet på kysten. Pilegrimslogoen viser veien og er den «røde tråden» pilegrim følger. Og slik har jeg «oversatt» det i denne strikkemønster.

Hvis du har lyst til å strikke deg en slik genser kan du få kjøpe oppskriften på Ravelry  

Inspirert av og i Tinn

Etter jeg flytter til Norge ble jeg forelsket i de norske kofter. Jeg liker de gamle mønster og mest når det har tilknytning til et by eller en område.

Aronstavkofte

AronstavkofteDenne kofte kaller jeg «Aronstavkofte» etter Aronstavmønster jeg strikket i bolen. Denne mønster er en gamal broderimønster fra Tinn, som ble brodert på skjorte til skjælestakk i 18 hundre talet.

Hekter til koften har Gullsmed Jørgen Sando fra Rjukan lagt spesiell til denne mønster.Aronstavmønster

Dette er broderi mønster jeg tok til strikkemønster

Tinn Beltekofte

Også inspirert av Tinn er denne kofte. Idéen kommet fra belte mønsteret som blir brukt til Tinn bunaden.

Tinn belte kofteKoften har jeg strikket  til  min  mor  i  klassiske  norske farger.

Tinn belte mønster

 

 

og dette er grindvev mønster jeg tok til inspirasjon

TinnsjøenkofteTinnsjøen kofte

relativt tilfeldig har jeg funnet en gamle oppskrift til «Tinnsjøen» kofte i koftegruppens mønsterarkiv. Da er det jo helt naturlig at jeg måtte prøver meg med det. Jeg har strikket disse koftene på strikkemaskin og i forskjellige utgaver, litt mer modern en den opprinnelige mønster.

 

Tinnsjø sitteunderlagSitteunderlag Tinn

Bygdene fra Tinn kommune ligger rund Tinnsjøen og da hver normen skulle har en sitteunderlag valgte jeg dette motivet til mitt. Den er strikket i doubleface i Rauma Finull garn og ble tovet etterpå.

 

Tinnsjø lue

Det første plagg jeg strikker etter inspirasjon i Tinn er Tinnsjø luen, som viser utsikten over Tinnsjøen ved Sandviken Camping i Austbygde.
De første luene har jeg strikket for hånd i double face, senere også på strikkemaskin.

utsikten ved Sandvikan Camping i AustbygdeTinnsjø lue

dobbelt strikk

«Baby» teppe

Som bryllupsgaven til to Mustang gale eller gave til nyfødte barn, en teppe strikket i dobbeltstrikk er en veldig unik og personlig gave.
Skrift broderes på etterpå i maskesting.

Dobbelt strikk

er et veldig spennende og fleksibel teknikk, fordi du ikke er avhengig av å tenke på lange trådsprang når du lager mønster. Denne teknikken var til slutt grunnen hvorfor jeg kjøpte strikkemaskinen, fordi jeg hadde flere og flere idéer om hva jeg kunne strikke.

Hulderull

Hulderull er et lite bedrift i Tessungdalen som lager et naturlig garn av Grå Trøndersau. Jeg har strikket mitt andre Pilegrimskofte av dette garnet som er bare so mjuk og varm. Garnet inspirerte meg også til pannebånd, sjal og jakkesjal. Mer informasjoner om Hulderull finner du her

Mosambik Genser

fargerike afrikanske mønster
de fargerike mønster
Mosambik genser
klassisk rundfelling, og godt til bruk av rester

Jeg liker de vakre, fargerike mønster fra Afrika og de som inspirasjon til denne genser. Jeg kaller den mosambik genser etter en stor katastrofe der. Jeg tilbud mønster til en magasin for å donnere litt penger til Mosambik, men de svarte dessverre ikke.

Teppe

In i mellom strikker jeg tepper også for hånd. Ofte i litt tykker garn jeg ikke kan strikke med maskin. De går til diverse sosiale prosjekter ofte til barn, som koseteppe eller å legge på knær når de sitter i rullestol.