pilegrim strikk

pilegrimen i meg

I 2014 gikk jeg Pilegrimsveien fra Speyer i Tyskland til Santiago de Compostela i Spania.

Det har vært en flått opplevelse, som har blitt til en del av mitt hverdag. Hver dag tenker jeg på den ene eller annen måte på det jeg har opplevt i denne 111 dagene. Opplevelser speiles ofte i mitt kreative arbeid med ull og tre. Her kan du se innflytelsen av Pilegrimsveien i mitt arbeid.

Etter jeg har gått pilegrimsveien tok det lang tid for å bearbeide det jeg har opplevt. Delvis gjorde jeg det gjennom stikkingen og første plagget var en dobbel strikket kofte med kamskjellen, jakobuskorset og «Cruz del Ferro». Jeg elsker denne kofte som er så unik og spesiell og betyr så utrolig mye for meg.

Pilgerkofte - dobbelstrikk
Frontside – lyse variante
Pilgerkofte - dobbelstrikk
Bakside – mørke side

Etterhvert ble det en «ekte» pilegrimsjakke til. jakken er strikket i ekte ubehandlet norsk ull fra #Hulderull. Jeg kaller jakken «pilegrim på vei til Santiago». Pilegrimen følger kamskjellen på sitt vei mot katedralen i Santiago  og han passerer den veldig spesielle «crus del ferro». Jernkorset det pilegrim legger ned et stein, de tok med hjemmefra. Med denne steinen skal du legge ned også syndene og sorger du tok med.

Har du lyst å strikke deg en slik kofte selv? da finner du oppskriften på Ravelry

Pilgrim på vei til Santiago jakke
pilegrim følger kamskjell
Pilgrim på vei til Santiago jakke
katedralen de Santiago de Compostela

Kystpilegrimsgenser

Smøla pilegrimssenter har spurt etter innspill til en ny kystpilegrimsgenser og inviterte til konkurranse. De var hva de har skrevet på Facebook dagen de offentliggjorde vinneren 🙂

Idag er det ei stor glede å ha kåra vinnaren av konkurransen KYSTPILEGRIMGENSAREN!
Det vart Ingrid Wiens.
For ein flott gensar ho har designa!
Vi lot oss også berøre av historia bak:(gjengitt etter tillatelse)
«Jeg er en tysk kvinne som har bodd i Norge side 2015.
I 2014 gikk jeg på en lang pilegrimstur fra Tyskland til Santiago de Compostela i Spania. Etter at jeg kom til Norge har jeg brukt tiden og kunnskapen om strikking for å bearbeide det jeg opplevde på pilegrimsveien min. Jeg har „designet“ og strikket to kofter med ulike „pilegrimsmotiver“ som har vært typisk for min vei. Likevel er jeg fortsatt ikke „ferdig“ med å bearbeide mine opplevelser.
Kanskje du stusser over mitt design navn „uperfekt.no“. Jeg vokste opp i Tyskland med et  stort press om å være så perfekt som mulig. Gjennom min pilegrimsvandring opplevde jeg en stor glede i å vandre iden, i mine øyner „uperfekte“, naturen, hvor alt fikk lov å vokse uten at mennesker ordner opp i det. Det var det jeg ville ønsker meg for oss menneske også. På same måte er håndarbeid aldri helt likt og perfekte. Derfor syns jeg „uperfekt.no» passer „perfekt“ til meg  😉

 

Kystpilegrimsgenser dame og herre modell
Kystpilegrimsgenser som dame og herre modell

For å designe genseren måtte jeg først forstå Kystpilegrimsleden i seg selv. Hvordan fungerer det egentlig? går man som på andere Pilegrimsleden langs kysten? Men nei, slik er ikke det. Båtfolk komm langs med kysten til Trondheim og besøker på veien ditt enkelte Nøkkelsteder/kirker på land. I mitt forståelse ligger dermed Pilegrimsleden mellom bølgene i havet og den bølgete landskapet på kysten. Pilegrimslogoen viser veien og er den «røde tråden» pilegrim følger. Og slik har jeg «oversatt» det i denne strikkemønster.

Hvis du har lyst til å strikke deg en slik genser kan du få kjøpe oppskriften på Ravelry  

Accessoires

deretter kommer litt småstrikk som luer, skjerf, pulsvanter, vesker og selvfølgelig sitteunderlag med forskjellige mønster av pilegrimsveiene i Norge og Europa.