Kvite Kyrkjer

Kvite Kyrkjer logoEtter inspirasjon fra Cinque Terre vandringene i Italia, kom diakon Silje Sjøtveit på tanken, at hvorfor ikke vandre fra bygd til bygd rundt Tinnsjøen? Og når hver bygd i tillegg har en vakker hvit trekirke, hva er vel mer naturlig enn å vandre fra kirke til kirke? Austbygde kyrkje, Atrå kyrkje, Mæl kyrkje, Dal kirke,  Gransherad kyrkje og Hovin kyrkje ligger som perler på en snor rundt Tinnsjøen. Mennesker har i over tusen år vandret til kirken, og her i Tinn har vi flere gamle kirkeveier som går over åsene. Deler av disse veiene er fortsatt intakt, men mange er dessverre grodd igjen. Det er et stykke arbeid å finne frem til gamle veier og nye stier som gjør at vi kan komme oss rundt Tinnsjøen til fots, men ved hjelp av nye traktorveier, grusveier og gamle stier ser vi at dette er mulig. Nå gikk selvfølgelig folk ikke mellom kirkene, men fra sin egen gård og til nærmeste kirke. Våre vandringer går i hovedsak på gamle ferdselsveier, men deler av veien fra Austbygde til Atrå går på gamle kirkestier.  Fra 2015 til 2019 ble det arrangert hvert år en til to felles vandringer på et nytt stykk av pilegrimsveien. Etter vi har kommet helt rundt fra Gransherad til Austbygde, lag vi til rette at man kan gå hele pilegrimsveien på egen hånd. Veiene blir skilt og guideboken skrevet. Så nå inviterer vi alle ut på pilegrimsvei mellom dei kvite kyrkjer rundt Tinnsjøen.

Kvite Kyrkjer guidebokGuidebok

Nå er guideboken ferdig, og det er nå mulig å gå hele pilegrimsvandringen på ca 90 km rundt Tinnsjøen fra og med sommeren 2020  på egenhand.
I guideboken finner du informasjon om pilegrimsovernattinger, hvor du kan kjøpe mat underveis, småbåt over Tinnsjøen fra Tinnoset til Sandvika i Hoin og båttur med Storegut som en del av denne unike opplevelsen.
Det er mulig å bestille guideboken via nettsiden av kvite kyrkjer eller kjøpe den  feks. på Turistkontoret på Rjukan (VisitRjukan) eller i resepsjonen på Sandviken Camping i Austbygde.

Suvenirer

Jeg har mye kreativiteten i meg og derfor har det blitt allerede en ganske stort sortiment av  forskjellige vevde eller strikkete suvenirer. Mer informasjoner om det få du på nettside av kvite kyrkjer eller hvis du sender meg en melding.

postkort kvite kyrkjerPostkort

Kanskje ikke helt vanlig i disse digitale tider, men vi syns det er gøy å skrive en postkort hjem til familien eller venner.

Kvite Kyrkje båndBrikke vevde bånd

Jeg har lagt en kolleksjon av brikke vevde produkter som kan være nyttige å ha med seg på tur eller som blir til en liten suvenir. Jeg har lagd et mønster til brikke veving med kvite kyrkjer som motiv.
Nøkkelbåndet (20cm lang/dobbelt) er lett å knyte på ryggsekk eller på buksen.
Kamerasløyfen (20cm lang/dobbelt) gjør at du kan ha kamera klart i alle situasjoner.
Armbånd (i ønsket lengde).
Kjede (60cm lengde eller etter eget ønske).

Alle produktene er handlaget og det er derfor mulig å få bestille de i ønsket farge og lengde eller kjøpe de ved Sandviken Camping.

 

kvite kyrkjer sitteunderlag
Sitteunderlag

Denne sitteunderlag har jeg bare strikker en gang og denne har fått presten som har vært med i å bygge opp prosjektet helt fra begynnelse. Hun har funnet fram mange av de gjemte stiene og da hun gikk av med pensjon skulle hun få en minne fra oss.

Lue

denne luen med all de vakre kvite kyrkjer på har jeg designer til den veldig spesielle vandring fra Dal til Mæl, da vi tok historisk tog og ferge over Tinnsjøen. Jeg har lagd en strikkeoppskrift til at du kan strikke den selv. Luen er strikket i dobbeltstrikk teknikk som er også beskrevet i oppskriften. Slik få du en varm lue som du kan bruke fra begge sider.

Kvite Kyrkje lue Kvite Kyrkje lue

 

 

 

 

Kvite Kyrkje lueMen siden det har jeg i tillegg strikket en litt annerledes kvite kyrkjer lue med strikkemaskinen min, som du nå kan kjøpe på Sandviken Camping eller direkte hos meg.

 

Kvite Kyrkje genserGenser

Til den siste felles vandringen har jeg strikket meg en genser med en litt større og mer akkurate kirkene på. De er så vakker og skule bare bæres med stolt.

Kvite Kyrkje genser

 

 

 

 

Og i 2020 har jeg strikket en litt «finere» variant i en tynner merino garn med strikkemaskinen. Border er  strikket med, men kirken ble brodert på etterpå. Jeg syns der er vakker med bare en kirke på.

 

PilegrimsveskePilegrimsveske

En pilegrims som gikk rundt Tinnsjøen ga meg idéen til denne vesken til guideboken. Vesken kan du henge med karabiner rett ved belte, slik at du har guideboken alltid i rekkevidde. Det er sikkert i tillegg plass til mobilen din også.