gulvvev

gulvvev

Alle har et omtrent kjennskap om hva en gulvvev er og hvordan den fungerer og kanskje du kunne vever på et lite barnevev i skolen for å få en følelse hva det egentlig er. men uansett hva jeg har hørt før er jeg i dag like imponert om hva som er mulig med denne, egentlig litt enkle utstyr å få til. Det er et lite mysterie for meg at man få ut av litt forskjellige garn og mønster slike ulike og veldig fine stoff.

Et lite inntrykk om hvordan et gulvvev virker kan du få med å se på denne lille videoen. Jeg tok opp videoen mens jeg prøver med andre renningen min hvordan det utvirker seg i forhold til mønsteret når jeg prøver forskjellige innslags garner.

Renningen er satt opp med 60 tråder per 10cm med 8/2 bomull. Jeg hovler rosebragd mønster som er samme med krogbragd en av de to mest kjente og brukte mønster i Telemark inntil i dag.

mitt allerførste renning

Første renning er sett opp med 30 tråder alpakkagarn per 10 cm og da blir renningen ikke synlig. Så etter jeg har tatt første stykket fra veven begynner treing nummer to med 60 tråder per 10 cm, det betyr 1 tråd i hovle og 2 tråd i hver tinn. Det blir en stor forskjell hvordan mønster vises fram. Slik må man bestemme før hvilken effekt en vil få og hvor fast eller myk stoffet skal blir. Det andre jeg har lært at alpakka er vanskelig å veve med i renning. Garnet holder ikke spenningen og bryter lett, slik at kanten av stoffet bølger seg. I tillegg har jeg opptatt at knytingen har ikke vært akkurat i lot, slik at renningen åpner seg ikke jevnt. Derfor knytter jeg trinser, hester, skaftene, veksler og trør sammen på nytt og nå skal alt være jevn. Nå står veven helt "naken" og er klar til neste forsøk. Jeg er spent på neste prosjekt som skal blir en løper med bomull i renning og lin i innslag.

kette 30/10 Alpakka garnkette alpakka 30/10

Rosebragd nytt forsøk

Det er min andre renning, med 60 tråder per 10 cm i 8/2 bomull og høvlet i rosebragd mønster. I innslag prøver jeg lin garn og forskjellige ullgarn. Det er spennende å se hvordan mønster reagere på de forskjellige tykkelse av garn og hvor hart jeg slår på. Å veve for hånd betyr å jobbe konsentrert og akkurat, hver uoppmerksomhet vises senere fram i ferdige stoffet. I hvertfall trenges øvelse for å få et feilfri vev.

60/1060/10Alkoholix Tasche

kurs i fri mønstermeving

Det har vært en spennende og inspirerende uke på Rauland Akademiet. Åse Eriksen fra "kirketekstiler.com" er en kunstner i sin fag. Hun vever kirketekstiler som bispekåpe og er interessert i vev historien. Teknikker vi lærte kommer delvis fra Kina og delvis fra Europa. I Kina ble det vevet med renningen som blir tin mønster (som Han Qi og Jin) og i Europa blir innslaget til mønster (som Samitum og Taquete). Jeg syns det er veldig imponerende at i Kina ble Seide allerede 1500 før Kristus vevet i Han Qi Teknikken. Samitum ble vevet fra 200 før Kristus. Det betyr at det krever ikke store tekniske forhold for å veve slike mønster. Det holder med en vanlig vevstol med mellom 2 og 6 skaft og trør. Det er akkurat hvordan jeg leiter etter. Jeg har forstått enda bedre hvordan vevstolen fungerer og hva er mulig med en enkelt vev jeg har hjemme. Nå er det bare å bestemme en nytt renning med farge og material og å sette i gang.

freies Musterwebenteknikken fra venstre til høyre:

Jin kypert - Dobbelt vev - Samitum - Taquete - Han Qi - Beiderwand - Kuvikas - Han Damask - Jin lerret

 

utvalg av prøver fra Åse Eriksen - da er det bare å sett i gang og prøver å blir bedre 😉
Åse Eriksen vevnader

Jin Lærret

Endelig har jeg klart å sette opp veven min igjen. Jeg sett opp en Jin Lærret binding. Etter jeg hadde kurs på Rauland i Juni ta det litt tid til jeg har kommet i gnag igjen i Oktober. Renningen bestå av hver 2 tråder, den lyse er en bomull 12/3 og en tynn lintråd og den mørke er 2 svarte bomullstråder. Jeg er ikke helt sikker på tykkelsen da jeg arver dette garnet. Renningen ble sat opp med 12 tråder per cm.

Jeg tok for første forsøke enkle strikkemønster som jeg teller inn i renningen. Jeg må si at det er mye letter for meg å telle in mønsteret en å jobbe med en tegning som på kurs 🙂 Jeg syns at det blir mye mer akkurat.

Jin lærret

Jin lærret
Santiago de Compostela
Jin lærret
Hulderull Logo veldig fornøyd med det

stoff til skjørt

Etter jeg har vevet litt i jin lærret vil jeg nå gjerne prøver meg med å lage stoff til et skjørt selv. Renningen er 16/2 bomull med 120 tråd/10cm. Mønster jeg har hovlet er kypert.

Etter jeg prøver litt med forskjellige garn, for å se hvordan mønster skal virker har jeg bestemt meg for å ta Alv kamgarn fra Hillesvåg. Jeg er inntil nå ganske så fornøyd men enda er stoffet ikke tatt av veven og heller ikke vasker, skreddersydd og sydd. Jeg har veldig stor respekt for det.

120/10
slik skal border nederst på skjørtet blir, resten blir ensfarget i den mørke petrol
120/10
føste forsøk med forskjellige garne