Spesielle tema får en spesiell plass.
Det er sitteunderlag og luer som også strikkes i dobbelt jacquard.
Å strikke dobbelt jacquard var opprinnelig grunnen for å kjøpe strikkemaskinen min. Det er teknikken som kommer nærmest den dobbel strikk teknikken jeg har strikket for hånd. Men dessverre er plagget som er strikket med denne jacquard teknikken ikke like fin på begge sider.
Teknikken stiller i tillegg noen krav på garnet som kan brukes. Ved en finstrikker som min KH940 skulle løypelengde vare i hvert fall 420m/100g, så strikkingen med Fabel fra Drops eller Alv og Huldra fra Hillesvåg fungerer veldig fint, mens vanlig strikkegarn som Sisu er for tykk og er veldig krevende å strikke med. I tillegg er det selvfølgelig veldig avhengig av hva man vil strikke. Til en veske som må være stabilt er Fabel et fint valg, mens den blir alt for hard som skjerf 😉
Kjoler til små jenter
Gøy også å prøver seg med store mønster på skjørtet av en kjole. Dobbelt Jacquard gjør det mulig uten at man må tenke trådsprang.
«underskjørt»
til ei veninne som alltid fryser men ikke liker «unisex» undertøy.
Så prøvde jeg noe litt finere. Jeg har strikket middel delen i dobbelt jacquard og resten i vrangbord og sydde det sammen etterpå.
Til å få mer vidde til brystene har jeg strikket forkorte pinner,ir 4 cm mer i midten en under ermene.
Til slut ble det heklekant rundt.
Genser med DBJ Border
I stede for å strikke mønsterstrikk ned på genser har jeg begynt å strikket border i dobbelt strikk, slik ble det ikke lange trådsprang som henger seg inn i belte.
I tillegg er det mye enklere å strikke en genser i fasongen en liker, når man bare strikke dobbelt jacquard nede som border 😉
Genser med dobbelt jacquard som border
Putetrekk
Strikke putetrekk begynte med en «Kegel-pute». Mine foreldre har «kegelt» (en variant av bowling) i nesten hele sitt liv og d loungen på banen blir nyoppusset var det på tide å strikke en «Kegel – pute» til de. Håper de gleder seg 🙂
Men putetrekk er fint i dobbelt jacquard og når man en gang har prøver noe blir det ofre flere av.
Skjerf med 2 og 3 farger
Jeg ville prøve hvordan jeg få det til å strikke 2 farge og 3 farge jaquard i et stykke, slik at bakside blir fint også i den delen med 3 farger.
Jeg strikket med Alv garn fra Hillesvåg og SP 2**/2** med 2 farger og SP 2**/2 med 3 farger. Jeg blir rimelig fornøyd med resultatet men oppdager at optikken blir litt annerledes på framsiden og i tillegg blir det litt strammere med 3 en med 2 farger. Så man skulle nøye tenke på om man skulle ikke strikke 3 farger hele veien f.eks i en genser.
Men å strikke et skjerf i to farger blir veldig fint. Et skjerf som er 100m ganger 900 omgang strikket i 2 tråder 30/2 merino garn hver farge veier bare 220g og blir 25cm bredd og 2.20m lang.
skjerf med 2 eller 3 farger
Sitteunderlag fra Tinn
Etter mange luer har jeg nå endelig funnet det rette garn til å strikke sitteunderlag, Hillesvåg Huldra. motiver er som ofte inspirert av Tinn.
Rjukan har helt spesielle brannhydranter som er inn i verdensarven. Gullsmed Jørgen Sando har allerede lagd flere smykker med dette motiv og derfor fikk han dette spesielle sitteunderlaget, Gaustatoppen som dominerer Tinn, utsikten over Tinnsjøen fra Sandviken Camping, som er like vakker og logoen av vår lille pilegrmisvei «Kvite Kyrkjer». Vi få se hva som kommer senere.
Vesker
For å få en litt tykkere og stabilere veske har jeg strikket veskene også i dobbelt jaquard og med litt mindre spenning en jeg vanligvis vil bruke med samme garn. Jeg strikket det i 3 forskjellige garn, Huldra fra Hifa, Sisu fra Sandnes og Fabel fra Drops. Som jeg skrevet lenger oppe var Sisu veldig krevende å strikke med, så det kommer jeg ikke til å bruke en gang til. Fabel gir en veldig stabil veske, som er fint til å henge på belte, mens Huldra er litt mjukere og virker litt finere og dermed fint med bånd. Båndet er også strikket i dobbelt jaquard, men det er ikke moro å strikke i denne teknikk med så lite masker, da alle omgang blir strikket 2 ganger, en gang i hver farge. Huldra har jeg senere brukt til vesker som ble tover og dermed veldig god og stabilt
Pulswarmer
Prøver meg litt med pulsvarmere, for å finne ut hva som er mulig, hva praktisk og hvilken garn er greit å bruke.
Konklusionen er i hvert fall at bomull blandingsgarn er ikke greit å bruke i norsk vinter 😉 Om jeg liker det bedre med eller uten tommel økning er jeg usikker på, og avslutning øverst ved fingere må være litt strammere en resten.
formingen
ikke så enkelt i dobbelt jacquard.
Men må passe på at man øker og felle alltid på begge seng, og slik at man alltid har en partall nåler i jobb på vrangbordapperatet og at man ALLTID gjør det når sleden står på venstre siden av arbeid. Så jeg prøver meg sakte framover med strikking av genser og jakker.
Babytepper
jeg liker å strikke mye mønster og noe som man ikke kan kjøpe. Da er det veldig fint med helt unike teppe, f.eks med navn og dato på. Men også teppe med et spesielt tema kan være artig å strikke. Oft bruker jeg tegne bilder til fargelegging for barn jeg finner på nett for å lage strikkemønster etter det. men like gjerne bruker jeg gamle norske mønster.
løpere og brikker
For å få det litt koselig for noen eldre som etter flommen skulle flytte tilbake i eldrehus begynte jeg å lage små engel duker. Senere trengte røde korset til sitt hus dekorasjon til jul. Derfor lagde jeg noen brikker og løpere.